Prečo jesť červenú šošovku? Dôvodov je hneď niekoľko
Potrebujete svojmu telu dodať potrebné proteíny, s pomocou ktorých sa vám bude dobre priberať na váhe, ale rovnako tak aj chudnúť? Mäso nie je jediným zdrojom potrebných proteínov, sú to aj strukoviny, medzi ktoré patrí aj šošovka. V posledných rokoch je stále viac skloňovaná takzvaná červená šošovka, ktorá je veľmi bohatá nielen na spomínané proteíny, ale aj na množstvo minerálnych látok. To však nie je ten jediný dôvod, prečo ju jesť.
Zázračná strukovina?
Zatiaľ čo nad niektorými druhmi strukovín sa máme tendenciu pozastaviť na dlhší čas, nad niektorými prakticky len mávneme rukou. To sa však nestáva v prípade červenej šošovky, ktorá je medzi nutričnými konzultantmi označovaná za zázračnú.
Je veľká škoda, že červená šošovka sa na našich tanieroch objavuje iba prvý deň v novom roku. Hovorí sa o nej, že keď sa jej prvý januárový deň, prinesie do našich životov peniaze. No, či je to povera alebo nie, to musí posúdiť každý jeden človek sám. Ostatne my už poďme k oným dôvodom, prečo červenú šošovku zaradiť do jedálnička častejšie.
Skvelý zdroj vlákniny
Šošovka patrí k potravinám, ktoré nie sú len bohatým zdrojom bielkovín, ale taktiež obsahuje vlákninu, ktorú je pomerne ťažké doručiť telu v potrebnom množstve. Len na jednu šálku červenej šošovky patrí rovno šestnásť gramov vlákniny, čo je viac ako polovica odporúčanej dennej dávky.
Vedľa vlákniny obsahuje aj vitamín B6, ktorý pozitívne ovplyvňuje mozgové funkcie a zlepšuje kvalitu kože.
Bez nadúvania
Väčšina ľudí sa šošovky obáva preto, že nadúva. Ostatne to je problém všetkých strukovín. Len červená šošovka je krapet iná. Tá nenadúva, ako je u strukovín zvykom čiže je to veľmi príjemné prekvapenie. Nemá prakticky žiadny vedľajší, nežiaduci efekt.
Naše telo tiež ocenia, že sa jedná o veľmi ľahko stráviteľnú potravinu. Aj preto ju môžu prakticky bez obmedzenia malé deti, tehotné ženy aj mamičky či osoby, ktoré držia redukčnú diétu. Navyše podporujú činnosť čriev a sú vynikajúcou prevenciou proti zápche.