Poškodzujú nekvalitné a lacné potraviny ľudské zdravie?
Mnoho ľudí nemá v supermarkete príliš možností na výber a siahnu vzhľadom na svoj plat po tom najlacnešom, je ale veľa takých, ktorí tak robia v snahe ušetriť. Nekvalitné a lacné potraviny môžu ale uškodiť vášmu zdraviu viac, než si myslíte a ich konzumácia môže mať do budúcnosti naozaj neblahé následky, nejde samozrejme len o pár prebytočných kíl.
Lacné tuky nie sú nič dobrého
Snaha výrobcov o zamlčanie negatív výrobku je úplne pochopiteľná, z obalu svieti vysoký obsah zdravej vlákniny, bez cukru, light a tak podobne. Producenti lacných potravín sa často snažia znížiť výrobné náklady použitím tých najlacnejších tukov. Tie ale práve škodia ľudskému zdraviu zo všetkého najviac. O to viac sa potom zvyšuje cholesterol a pribúdajú kilogramy na váhe. Kyseliny obsiahnuté v príliš lacných potravinách sú totiž produktom pri výrobe stužených tukov z rastlinných olejov. Vtip je v tom, že na naše telo pôsobí ešte horším spôsobom ako tuky živočíšne.
Pozor hlavne na nebezpečné éčka
Ďalším fenoménom sú takzvané „éčka“, ktoré zaisťujú lepšiu chuť inak „neslaných nemastných“ potravín alebo ich rôznym spôsobom zafarbujú. Najznámejšou z týchto prísad je určite glutamát sodný (E 621), ktorý sa pridáva hlavne do polotovarov. V poslednej dobe sa ale od jeho účinkovania v potravinách ustupuje, vedecké výskumy totiž dokázali jeho značne škodlivý účinok na ľudské zdravie. V malej miere určite toto „éčko“ dospelému človeku nevadí, vážne zdravotné komplikácie (ekzémy, astma) môže však vyvolať hlavne u malých detí. Ideálne je kupovať čerstvé výrobky, ktoré neobsahujú chemické konzervanty alebo umelé farbivá. Lenže ako toto zaistiť? Sedliacke mlieko, ktoré by malo byť bez chemických prímesí, sa predáva obvykle v supermarketoch za tridsať či viac korún a takáto cena je pre našu peňaženku často neúnosná.
Kyselina fosforečná je skutočne nevhodná
Ďalšou nebezpečnou látkou je kyselina fosforečná (E 338), ktorá sa nachádza hlavne v kolesových nápojoch typu Coca-Cola alebo Fanta či Sprite. Kyselina fosforečná je látkou, ktorá zabraňuje vstrebávaniu vápnika do tela, keď už pominieme ten fakt, že významne poškodzuje zubnú sklovinu. Čítajte preto na obaloch zloženie potravín, akokoľvek je napísané drobným písmom, a aspoň týmto dvom „éčkam“ sa vo svojom vlastnom záujme vyhýbajte.