Spirulina: riasa, ktorú vaše zdravie bude milovať
Spirulina je riasa, ktorá je plná makroživín. Hodí sa k zdravej výžive a je superpotravinou. Dá sa s ňou aj variť alebo pripravovať ako koktail.
Zdravie z prírody
Spirulina je modrozelená sladkovodná riasa, ktorá sa pestuje v Mexiku, Afrike a na Havaji. Jej vznik pochádza až z doby 3,5 miliardy rokov do minulosti a bola jednou z rias, ktoré vypúšťali kyslík na Zemi. Jej účinky však boli objavené až v 40. rokoch minulého storočia. Ako potravina sa používala už od 15. storočia.
Rastie na povrchu jazier, kde sa zbiera a suší. Má intenzívnu chuť a vysoké nutričné hodnoty. Je bohatá na živiny, obsahuje sacharidy, vitamín C, A, E, K, minerály, chlorofyl a stopové prvky. Je v nej mnoho bielkovín.
Na čo sa hodí spirulina
Spirulina detoxikuje a čistí pečeň, je ľahko stráviteľná a pôsobí antioxidačne. Reguluje hladinu cukru, podporuje obranyschopnosť a zvyšuje vitalitu. Je vhodná proti kvasinkovým infekciám. Je skvelá pre zdravie srdca a upravuje hladinu cholesterolu. Znižuje únavu, pomáha od vyčerpania organizmu.
Ako jesť spirulinu
Spirulina je tmavo zelený prášok, ktorý si môžete pridať do rôznych jedál. Stačí len posypať alebo primiešať. Urobte si šalát, puding, smoothie, raw tortu, rezance, sladké guličky, müsli tyčinky, ovsenú kašu, palacinky, buchtu, guacamole, sušienky alebo zmrzlinu.
Guacamole so spirulinou
Avokádové guacamole je obľúbené jedlo, ktoré je už samo o sebe zelené. Po pridaní spiruliny dosiahnete sýto zelenú farbu. Je veľmi zdravé, chutné a bude vás baviť.
Ingrediencie:
avokádo
limetková šťava
1 lyžička spiruliny
hrsť kešu orieškov
1 strúčik cesnaku
korenie
soľ
štipka koriandra
olivový olej
Postup:
Olúpte avokádo a roztlačte, rovnako tak cesnak a zmiešajte dohromady.
Do zmesi pridajte korenie a spirulinu, pokvapkajte olivovým olejom. Všetko zmiešajte.
Kešu oriešky si nasekajte a ozdobte guacamole v miske. Podávajte s opečenými toastami.