Mexiko, ako ho nepoznáte

Čo sa vám vybaví, keď sa povie Mexiko? Niekomu Mayská či Aztécka civilizácia, niekomu typické sombrero a niekomu možno tequilla. Táto krajina toho ale ponúka oveľa viac. Pozrite sa na Mexiko zaujímavosti, o ktorých ste dosť možno nemali ani tušenie.

Čo (ne)viete o Mexiku?

To, že sa jedná o krajinu s vysokým počtom obyvateľov, je všeobecne známe. Mexiko je dokonca 11. najľudnatejšia krajina na svete. Vedeli ste však, že v krajine existuje 68 úradných jazykov? Väčšinou sa jedná o pôvodné domorodé jazyky, ako je napríklad aztéčtina. Najrozšírenejším jazykom je však španielčina.

Mexické bankovky sú celkom unikátne – hodnota je na nich totiž okrem písmenami znázornená aj Braillovým písmom, aby aj nevidiaci vedeli, akú bankovkou práve platí.

Mexiko má najvyššiu mieru obezity na celom svete. Možno k tomu prispieva aj fakt, že Mexičania sú prví v rebríčku pitia Coca Coly. Priemerný obyvateľ tu totiž ročne vypije neuveriteľných 745 pohárov tohto nápoja.

S pyramídami si väčšinou spájame Egypt. Tá najväčšia sa ale nachádza v Mexiku. Ide o pyramídu Cholula, známu tiež ako Tlachihualtepetl. Skladá sa zo šiestich na seba nadväzujúcich stavieb a bola objavená v roku 1910. Dovtedy ju návštevníci považovali za horu či kopec, pretože zarástla zeleňou.

Pryšec nádherný, poinsettia alebo aj vianočná hviezda je rastlina s krásne sfarbenými listami, ktorá často zdobí náš domov počas Vianoc. Málokto by ale povedal, že táto rastlinka pochádza z Mexika.

Pálivé jedlá sú pre Mexiko typické, Mexičania ale majú aj svoj pálivý nápoj. Hovorí sa mu michelada a mieša sa z piva, limetkovej šťavy a pálivej omáčky. Niektorí Mexičania na tento nápoj prisahajú ako na najlepší „vyslobodzovač“ po prehýrenej noci.

Spoznajte Mexiko zblízka

Spísať všetky zaujímavosti o Mexiku by vydalo na celú knihu. Jedna návšteva vydá za viac ako tisíc slov a táto krajina si rozhodne zaslúži preskúmať bližšie. Cestovná kancelária Kudrna ponúka zájazd plný netradičných zážitkov, gastronomických objavov a zaujímavých informácií.