Kedy si dať ideálne šálku plnú horúcej kávy?

Pre mnohých je výberová káva takým životabudičom, ktorý spestruje naša rana. Premýšľali ste ale niekedy nad tým, či ráno ale je tou ideálnou dobou, kedy si šálku horúceho nápoja dopriať? Nie je lepšie s ním počkať napríklad do obeda? Poďme sa pozrieť na to, kedy je vhodné si šálku horúcej kávy dať. Výskumy na to totiž pozerajú jednomyseľne.

Pravidelné pitie kávy je zdraviu na prospech

Keď sa obzrieme do minulosti, zistíme, že pravidelné konzumovanie kávy je len na prospech. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie práve káva znižuje riziko rozvoja pečeňovej choroby, ale pozitívne dopadá aj na našu psychickú stránku. A to nezáleží na tom, či pijeme instantnú kávu, prekvapkávanú alebo čerstvo namletú. Všetky majú pozitívny vplyv a môžeme si ich dopriať.

Keďže sa v nej však nachádzajú aj také látky, ktoré hlavne vo veľkej miere škodia, mali by sme vedieť, kedy si kávu dopriať alebo v akom maximálnom množstve.

Koľko kávy denne piť?

Poďme sa najskôr pozrieť na to, koľko kávy denne piť. Je napríklad 5 šálok denne v poriadku, alebo je to až príliš veľa? Podľa výskumov si môžete dopriať zhruba 3 šálky denne, avšak viac ako 5 šálok je už na škodu. Množstvo by sme mali redukovať v závislosti od toho, či trpíme alebo netrpíme nejakými zdravotnými problémami. Pokiaľ máme napríklad problémy so srdcom, kávu by sme mali trochu obmedziť.

Kedy kávu piť?

Čo sa týka času, kedy je najlepšie kávu popíjať, mali by sme sa k nej zohnúť počas dopoludnia, avšak nie po prebudení. V čase po prebudení sa totiž ešte len dvíha hladina stresového hormónu menom kortizol, ktorý nás k bdelosti a koncentrácii núti. Káva by jeho množstvo mohla ešte viac znásobiť, čo je efekt, ktorý nemusí byť pre človeka únosný.

Ešte lepšie je však kávička po príchode domov z práce, kedy je kortizol o niečo nižší. Popíjaním kávy v tento čas tak prispievame všeobecnej duševnej pohode.

Aké sú výhody konzumácie kávy

  • Zlepšuje kognitívne funkcie: Kofeín obsiahnutý v káve stimuluje nervovú sústavu a pomáha zlepšiť kognitívne funkcie, ako je pozornosť, reakčný čas a schopnosť učiť sa.
  • Zvyšuje energiu a výkonnosť: Kofeín tiež zvyšuje hladinu energie a výkonnosti, čo môže pomôcť znížiť únavu a zlepšiť výkon.
  • Obsahuje množstvo živín: Káva obsahuje mnoho dôležitých živín, ako sú vitamíny B2, B3 a B5, mangán, draslík a horčík.
  • Môže pomôcť znížiť riziko niektorých chorôb: Mnoho štúdií naznačuje, že pravidelná konzumácia kávy môže znížiť riziko niektorých chorôb, ako sú Parkinsonova choroba, cukrovka 2. typu a niektoré typy rakoviny.
  • Môže pomôcť zlepšiť náladu: Kofeín v káve tiež môže pomôcť zlepšiť náladu a znížiť riziko depresie.
  • Obsahuje antioxidanty: Káva obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.