Ako usporiadať garsónku

Pri zariaďovaní garsónky musíte premýšľať o každom centimetri a mať nevšedné nápady. Do jednej miestnosti potrebujete umiestniť spálňu, kuchyňu a tiež miesto na relaxáciu. Zdá sa vám to nemožné? Hneď vás vyvedieme z omylu.

Prehľadný a uprataný priestor

Tak by vaša garsónka mala vyzerať. Aj napriek tomu, že sa do niekoľko desiatok metrov štvorcových snažíte zmestiť byt 3 +1. Snažte sa teda zariadiť všetko tak, aby to bolo možné upratať. Preto využite steny od podlahy až k stropu. Zvoľte skrinky s plnými dvierkami, za ktorými prípadný neporiadok nikto neuvidí. Veľkým pomocníkom vám bude aj multifunkčný nábytok, ktorý môžete využívať na rôzne činnosti a ušetrí vám priestor. Obľúbené sú skrine s integrovaným lôžkom alebo komody so zabudovaným stolíkom.

Vhodne zvolené farby

Do malého priestoru sa hodia svetlé odtiene, ktoré izbu nebudú opticky zmenšovať. Naopak opticky zväčšiť vám miestnosť pomôžu zrkadlá či transparentné materiály ako sú sklá alebo plasty.

Kút na spanie

Nie všetkým pripadá atraktívne spať v rozkladacej sedacej súprave. Nie všetci ale tiež majú priestor na bežný rozmer postele (180 x 200 cm). Ak medzi také patríte aj vy, môžete si zaobstarať menšiu posteľ o šírke 160 cm. Nezabudnite však na konštitúciu oboch partnerov, ide vám predsa o pohodlný spánok. Ten tiež podporíte oddelením spacieho kúta od okolitého zariadenia. K tomu vám skvele pomôže paraván, ktorý poslúži aj ako vešiak.

Keď na posteľ nie je miesto

Tam, kde nie je miesto na zriadenie spacieho kúta, bude musieť stačiť rozkladacia sedacia súprava. Keďže na posteli budete spať každý deň, vyberajte kvalitné sedacie súpravy, ktorých súčasťou sú matrace určené výhradne na spánok.

Malá rada na záver…

Než začnete nakupovať, zamyslite sa nad dispozíciou priestoru. Na kockovaný papier zaneste pôdorys miestnosti. Zamyslite sa tiež nad umiestnením kuchyne s jedálenským stolom, sedením, spaním a prípadne pracovným miestom. Umiestnenie potom zakreslite do návrhu a nezabudnite, že sedenie by nemalo byť chrbtom k vstupu do garsónky. Dôležitým faktorom je aj dostatočná intimita v kúte na spanie.