Ako písať prínosné referencie

Dostali ste sa do situácie, že od vás niekto potrebuje referenciu? Mali ste prísť so svojou vlastnou alebo inému ju napísať? Alebo ste sa rozhodli svojvoľne prispieť do vienka hodnotenia firiem a podeliť sa o svoju skúsenosť? Potom sa pýtate, ako takú prínosnú referenciu napísať. S napísaním takéhoto hodnotenia sa totiž spája veľká miera zodpovednosti. Predsa len sa na základe vášho rozhodnutia budú rozhodovať ostatní.

Čo je to referencie a recenzie

Zo všetkého najskôr si musíte uvedomiť, že existuje veľký rozdiel medzi referenciami a recenziami. V oboch prípadoch síce hovoríme o hodnotení, ale vo svojej podstate znamenajú niečo trochu iné.

Zatiaľ čo referencie majú zdôrazňovať pozitívne stránky a prínosy (inými slovami ide skôr o odporúčania), recenzie sú skôr zhodnotením. Aj preto sa s referenciami stretnete napríklad pri hodnotení nejakej služby alebo spoločnosti, na recenzie zase narazíte vo chvíli, keď hodnotíte nejaký zakúpený produkt alebo výrobok, na ktorý máte podať spätnú väzbu.

Nie je to len pochvalný text

Aby bola taká referencie skutočne prínosná, nemalo by ísť o obyčajný pochvalný text, ale mal by mať hlavu a pätu, rovnako tak by mal byť konkrétny. Ľudia milujú konkrétnosť a domnienky nepripadajú do úvahy.

Každá referencia by mala spĺňať niekoľko základných kritérií, a to konkrétne očakávania, mala by ďalej odrážať realitu a tiež by mala niesť konkrétny prínos. A samozrejme by z nej mala vyznieť konkrétna výzva na akciu, ktorá by mala ísť ruka v ruke s prínosom.

Týmto prínosom sa vždy rozumie to konkrétne, s čím sa dokáže pomôcť. Sú to konkrétne výsledky, ktoré spoločnosť klientovi priniesla. Snažte sa o to, aby vo výsledku referencie bola krátka, kladná, konkrétna a korenená emóciami. V takom prípade napíšete prínosnú spätnú väzbu, za ktorú vám budú všetky strany vďačné.