Ako na opaľovanie bezpečne?

Leto, slnko, pláž a more – a ochrana proti slnku? To, čo pre mnohých z nás patrí nerozlučne k sebe, je v skutočnosti iba polovičná pravda. Pretože ochrana pred slnkom je rovnako nutná aj na vysokých horách, v údajne zamračených dňoch, a dokonca aj v zimných lyžiarskych strediskách, kde odraz na snehu môže problém s UV žiarením ešte zvýšiť.

Bez opaľovacieho krému preniká nebezpečné slnečné UV žiarenie nerušene do kože a nielenže urýchľuje jej starnutie, ale taktiež poškodzuje genetickú informáciu, takže bunky môžu degenerovať a vzniknúť rakovina kože. V tomto článku sa dozviete, ako sa môžete pri opaľovaní chrániť pred poškodením slnečným žiarením, čo je vlastne celkom jednoduché.

Ak je slnko schované za mraky, som v bezpečí pred spálením.

Väčšina ľudí si myslí, že sú v bezpečí, akonáhle slnko zmizne za hradbou mrakov. A skutočne, slnko často dlho nevidíme. Slnečné UV lúče však na Zemi stále dopadajú, pretože prenikajú aj mraky. Na rozdiel napríklad od včiel ľudia UV žiarenie nevnímajú, takže pre mnoho ľudí „slnko preč“ znamená aj „spálenie preč“.

Dôležitejšie pre posúdenie aktuálneho rizika spálenia je však tzv. index UV žiarenia. Ten bol vyvinutý ako systém včasného varovania medzinárodnými odbornými komisiami a má pomôcť lepšie posúdiť aktuálne vystavenie UV žiareniu zo slnka. A ako sa UV index číta? No, je to vlastne celkom jednoduché: čím vyšší je UV index, tým rýchlejšie dôjde k spáleniu nechránenej pokožky a tým dôležitejšie je chrániť sa pred ním príslušnými opaľovacími krémami.

Opaľovacie krémy samy o sebe spôsobujú rakovinu kože

Veľmi často sa dá dočítať, že opaľovacie krémy alebo krémy na opaľovanie podporujú vznik rakoviny kože. To je samozrejme zle. Je pravda, že používatelia opaľovacích krémov majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny kože, ale to samozrejme nie je vina opaľovacích krémov. Skôr ide o to, že prípravky na ochranu kože sa buď nepoužívajú v súlade s návodom na použitie, alebo aplikácia opaľovacích krémov vedie k mylnému predpokladu, že teraz už žiadne slnečné žiarenie na koži nedosiahne.

Je však skutočnosťou, že účinnosť opaľovacích krémov závisí od potenia pokožky a správania užívateľa pri kúpaní, rovnako ako od použitia čo najvyššieho ochranného faktora. Príliš nízky ochranný faktor totiž nedokáže zabrániť spáleniu a poškodeniu kože, dokonca ani melanómu.