Moto oblečenie pre vašu bezpečnosť. Vyberte si správne

Bezpečnostné doplnky a vybavenie sú pri riadení motorky absolútnou nevyhnutnosťou. Motocyklisti ešte stále patria k najohrozenejším účastníkom cestnej premávky. Zaobstarať sa dajú rôzne bezpečnostné prvky. Medzi ne radíme aj oblečenie. Pánske aj dámske moto oblečenie a doplnky sú dnes už veľmi dostupné, a to v celom množstve materiálov. Oblečenie je často vystužené na tých najzraniteľnejších miestach, tak aby poskytlo dostatočnú ochranu v prípade pádu. Aké oblečenie by si motocyklisti mali zaobstarať?

Topánky na motorku

Moto oblečenie veľa motoristov nevníma ako niečo potrebné. Niektorí sú dokonca toho názoru, že je to len otázka vzhľadu. Nie je to pravda. Toto vybavenie môže aj zachraňovať životy. Dôležité môžu byť aj topánky. Tie nájdete v mnohých prevedeniach, od závodných až po priedušné letné verzie. Každá táto kategória sa môže ľahko líšiť v bezpečnostných prvkoch. Niektoré topánky spoľahlivo chránia celú plochu nohy vrátane členkov a priehlavkov, iné sa sústredia skôr na pohodlie a chránia väčšinou len členky a prsty nôh. Faktor, podľa ktorého by ste topánky mali vyberať, súvisí s vašim štýlom jazdy.

Moto bundy a nohavice

Vyrábané sú z množstva materiálov, čím sa samozrejme líšia ich ochranné vlastnosti, ale aj pohodlie pri nosení. Najobľúbenejšie sú kožené materiály, ktoré ponúkajú dostatočnú odolnosť aj pružnosť. S postupom času sa vám materiál prispôsobí a nebude vadiť v pohybe. O niečo odolnejšie ako koža (a tiež žiaruvzdorné) sú materiály, ako je kevlar alebo cordura. Tieto materiály ale nie sú sami o sebe pružné, takže sa predávajú v kombinácii s elastínom a ďalšími materiálmi. Cordura dokáže ponúknuť aj skvelú priedušnosť a je vhodnou voľbou pre letné horúčavy.

Moto rukavice

Opäť je k dostaniu množstvo rukavíc, ktoré sa môžu veľmi líšiť svojimi vlastnosťami. Zvláštny význam tu má to, aby rukavice dobre sadli a jazdec sa v nich cítil pohodlne. Zamerať by sme sa ale mali aj na ich odolnosť voči poveternostným vplyvom. Oplatí sa vlastniť aj viac druhov rukavíc. V prípade chladného počasia sa oplatí použiť zimné rukavice, ktoré chránia pred chladom. V horúcom počasí naopak siahnete po priedušných letných rukaviciach.