Štyri bylinky, ktoré by sme mali doma pestovať
V každej modernej kuchyni musí mať svoje miesto bylinky. Ak si čítate magazíny o bývaní, veľmi dobre viete, že bylinky sú súčasťou každej kuchyne. Vďaka tomu, že ich máte stále po ruke, na ne pri varení nezabúdate. Navyše sa bylinkám v teple kuchyne aj darí, pretože teplo milujú. Čo však musíte kontrolovať, je dostatok svetla. Bez svetla bylinky nerastú, bez svetla bohužiaľ bylinky vädnú. A teraz, keď viete, ako sa o bylinky starať, je načase si spomenúť štyri druhy byliniek, bez ktorých sa v kuchyni nezaobýdete.
Samozrejme sa oplatí pestovať aj mnoho iných byliniek, než aké zmieňujeme nižšie. Napríklad je skvelá medovka, ktorá vám pomôže pri mnohých zdravotných problémoch. Navyše bojuje s nespavosťou. Avšak okrem medovky sa oplatí pestovať si šalvia alebo „babské ucho“ či palina, ktorý pomôže pri krvácaní z nosa.
Existujú však štyri bylinky, ktoré využijete najmä pri varení. Aké bylinky to sú?
Bazalka ako súčasť nielen talianskych pokrmov
Milujete taliansku kuchyňu a poctivo si ju varíte aj doma? Potom veľmi dobre viete, že sa bez bazalky nezaobídete. Bazalka je totiž súčasťou všetkých talianskych pokrmov! Dáva sa nielen na cestoviny, ale tiež na pizzu či do šalátov a omáčok. Je zaujímavé, že sa bazalka nesuší. Suší sa totiž veľmi zle, preto sa jej lístky sekajú či len oberú a zmrazí. Okrem toho, že sa bazalka pridáva do talianskych (a nielen talianskych) pokrmov, pomáha aj pri zápche či upokojuje obličky.
Petrželka nielen do polievok
Petrželka sa veľmi často dáva do polievok. Je to kučeravá dvojročná rastlina, z ktorej sa zberá lístky. Väčšinou sa pestuje rovno v kvetináčoch, ale samozrejme ju pestujte aj v črepníkoch vo svojej kuchyni. Nielen, že má v kuchyni mnoho využití, je taky liečivá. Napríklad zmierňuje urologické ťažkosti a zápaly alebo kladne pôsobí na obličky.
Koriander ako typické chlebové korenie
Vypestujte si aj koriander, ktorý je označovaný za typické chlebové korenie, pretože sa jeho semená môžu pridávať do cesta na chleba. Najčastejšie sa trhá do zemiakových jedál alebo sa hodí aj do polievok či k strukovinám.
Tymián miluje ryby a ryby milujú tymián
Ak milujete ryby alebo si radi upečiete zverinu, tymián by mal byť korením, na ktoré nezabudnete. Okrem toho, že sa používa na zverinu a na ryby je taky tymian dochucovadlá sekaných mas či hydiny.