Ačokča čiže paprika-uhorka. Čo to je a odkiaľ pochádza?
Vo svete zeleniny nájdeme mnoho zvláštnych unikátov, nad ktorými by sa človek pozastavil. Jedným z nich je aj ačokča čiže paprika-uhorka. Možno sa s ňou už stretol, možno vás to ešte len čaká. Poďme si prezradiť viac o tomto zaujímavom druhu zeleniny, ktorý sa oplatí konzumovať predovšetkým v surovom stave.
Odkiaľ rastlina pochádza?
Rastlina je pôvodom z južnej Ameriky, v Európe je zatiaľ menej známa. Pestuje sa pre plody aj listy, oboje sa dá konzumovať. Vzhľadom plody pripomínajú papriku, chuťou uhorku. Mladé plody majú až hráškovou chuť.
Ačokča tiež nazývaná ako korili je jednoročná popínavá rastlina typu liany, ktorá dosahuje výšku 3-5 metrov. Jej plody sú potom veľké medzi 5-10 cm. Rastlinu možno pestovať len na slnečných miestach, najlepšie s každodennou zálievkou, vo vlhkom a teplom klímy. Možno jej ale vypestovať aj u nás. Semienka sa nechajú naklíčiť na jar a už v októbri alebo v septembri môžeme plody žať.
Ako ačokču konzumovať?
Najlepšie je konzumovať ačokču v surovom stave. Tak je prospešná proti cukrovke, znižovanie cholesterolu a vysokého krvného tlaku. V gastronómii je možné používať aj sušenú ačokču napríklad na dochucovanie zeleninových polievok. Samozrejme ju môžeme konzumovať aj dusenú, varenú a nakladanú. Jej príprava je podobná ako u paprík, preto možno ačokču pripraviť aj plnenú mletým mäsom a ryžou rovnako ako plnenú papriku.
Semienka na ďalší výsev používame zo zrelých plodov ačokči, kedy ju rozrežeme ako papriku a semienka vydlabeme. Šťava z plodov je výborná pri liečbe zápalu uší, listy zase možno použiť prikladaním na zapálenú časť tela ako protizápalové.
Táto netradičná zelenina teda nielen skvele chutí a má báječnú históriu, respektíve pôvod plný zaujímavostí, ale tiež má zdraviu prospešné účinky.
A čo vy, mali ste už šancu ju vyskúšať? Alebo ju dokonca pestujete na svojej záhradke?