Aké platia pravidlá pre výber kuchynskej linky? Poďme sa na to pozrieť.
Kuchyňa je jednoducho dôležitým bodom v byte i dome. Tu sa ľudia schádza a často sa rozprávajú. Ak je prepojená s obývacím priestorom, budete tu tráviť veľa času. Aké zásady dodržiavať pri zostavovaní kuchyne, aby sa v nej pohodlne varilo a pracovalo? Kuchyňa musí byť praktická.
Ak máte možnosť ovplyvniť veľa vecí už pri stavbe, plánujte a klaďte si nároky zavčas. Pod kuchynskou linkou je nutné umiestniť rozvod vody, Elektroinštalácie vstup do komína a to všetko by malo byť na tom správnom mieste. Ak najprv naplánujete svoju kuchynskú linku a všetko si nakreslíte na papier, budete mať po ruke potrebné zásuvky aj vývod na drez tak, kde sú potrebné. Ušetrí vám to veľa času aj financií. Ak budete musieť všetko prerábať, bude s tým veľa nepríjemností. Obráťte sa radšej aj na špecialistov.
Prípravné zóny smerom zľava doprava
V kuchyni je potreba veľa miesta a je potrebné s ním dobre hospodáriť. Takzvané zóny prípravy sú priľahlé k daným procesom, na ktoré sme zvyknutí. Tak napríklad prvýkrát potraviny triedime, potom ukladáme do chladničky či špajze, nasleduje čistenie a umývanie, tepelné spracovanie, servírovanie na jedálenský stôl a nakoniec upratovanie. Postupnosť je potrebné zachovať a ideálne riešenie je radenie zón zľava doprava.
To znamená od chladničky a špajze k odkladaciemu miestu a drezu, potom k väčšej pracovnej ploche pre spracovanie potravín a tiež prípravu na varenie, k varnej doske a rúre s odkladacou plochou na horúce hrnce a riad. Ak dávame do linky spotrebiča, najviac naľavo bude chladnička, mraznička a Špízové skriňu. Tu je potrebné myslieť na to, že skrine na špajzu sú v šírkach 30 a60 cm a výškach 155 až 238 cm. Chladničku a mrazničku treba odsadiť aspoň 5 cmaž 7 cm od steny kvôli odvetrávanie, aby sa nám neprehrievala.
Nasleduje umývacie zóna s drezom s priestorom pod ním s čistiacimi prostriedkami a triedeným odpadom. Hneď vedľa osadzujeme umývačku. Podľa najnovších trendov sa umiestňuje umývačka do takej výšky, kde sa pohodlne manipuluje s riadom. Nemusíte sa skláňať hlboko k zemi. Najdôležitejšie a najpoužívanejšie je v kuchyni stred, kde vždy jedlo upravujeme a servírujeme. Malo by sa jednať minimálne o 2 až 3 m.
Varná zóna a tvar do U alebo L
Varná doska, rúra a digestor môže byť aj o 10 centimetrov nižšie. Vedľa varnej dosky je vhodné nechať 30 cmprostor na odkladanie riadu. Nad varnou doskou sa umiestňuje digestor a výška medzi varnou doskou a touto digestorom má byť 60 až 70 cm. Najvýhodnejším riešením je digestor s odťahom priamo do komína alebo von z domu.Troubaje praktická vedľa varnej dosky v priestore medzi výškou varnej dosky, teda vo výške očí.
Aký bude tvar vašej kuchynskej linky? Záleží na priestore miestnosti, rovný tvar a tvar L, kopíruje steny kuchyne. Novo sa využíva kuchynský priestor integrovaný do celej plochy obývacej izby. Časté sú zostavy s takzvaným ostrůvkovým usporiadaním v tvare U a v rovnobežných líniách. Z hľadiska ergonómie by zóny skladovanie, umývanie i varenie mali tvoriť trojuholník a jeho obvod by nemal presiahnuť 6 m. Prípravná zóna je optimálne umiestnená medzi umývacím a varným centrom.