Ako si chutne vylepšiť kávu

Káva je obľúbený nápoj po celom svete. Napriek tomu, že ide o jednoduchý nápoj, každý ho varí trošku inak, a vždy trochu inak chutí. V tomto článku sa pozrieme na pár základných trikov, ako môžeme kávu vylepšiť a jej chuť trochu obmeniť.

Smotana na šľahanie a mlieko

Väčšina ľudí do kávy leje smotanu do kávy. Tá sa ale od klasickej smotany na šľahanie dosť líši a inak aj chutí. Vyskúšajte si teda do kávy naliať bežnú smotanu na šľahanie a určite spoznáte rozdiel. Smotana sa dá nahradiť aj mliekom, ktoré nie je také tučné a tiež vykúzli jedinečnú chuť nápoja. Vyskúšať tiež môžete takzvanú bielu kávu. Jednoducho nahradíte všetku vodu mliekom, pridáte kávu a nápoj podľa potreby dosladíte. Je ale potrebné, aby mlieko bolo dostatočne horúce. Skvelým vylepšením kávy je aj šľahačka, ktorú môžete nastriekať na vrch kávy a vytvoriť snehovú čiapku.

Karamel

Karamel v káve vytvorí jedinečnú chuť, ktorú si dosť možno zamilujete. Ako ale karamel do kávy dostať? Karamel sa dá vytvoriť rozpustením cukru na teple. Tento karamel má ale zvláštnu chuť, ktorá vám nemusí vyhovovať. Radšej odporúčam zakúpiť napríklad mäkké karamelové cukríky, ktoré môžete na teple rozpustiť, zaliať uvarenou kávou a dostatočne premiešať. Karamel je v káve dobrý kombinovať práve so smotanou alebo mliekom pre jemnejšiu chuť.

Vanilka

Vanilka dodá káve veľmi príjemnú arómu aj chuť. Vanilku do kávy môžeme dostať napríklad pomocou vanilkového cukru, ktorým môžeme kávu osladiť. Intenzívnejšiu arómu a chuť docielime čerstvým vanilkovým luskom, z ktorého nožom dostaneme chutný stred struku a ten v káve vylúhujeme. Vždy ale použite nejaké sitko, aby bolo možné vanilku z kávy odstrániť.

Alkohol

Do kávy je taktiež možné pridávať rôzne alkoholické nápoje a likéry. Vyskúšať môžete napríklad whisky, rum alebo vaječný likér. Vo fantázii sa ale medze nekladú, a pre tých odvážnejších je tu napríklad slivovica, vodka, alebo becherovka. S alkoholom to ale nepreháňajte, aby vždy dominovala chuť kávy.