Cibuľa a jej zdravotné účinky. Čo všetko dokáže na prvý pohľad obyčajná surovina?
Cibuľa môže poslúžiť ako prevencia proti mnohým chorobám, preto sa jej konzumácii pri jedle nevyhýbajte. Najlepšie je samozrejme v surovom nespracovanom stave, kedy obsahuje všetky vitamíny, antioxidanty a antibakteriálne látky a nie je znehodnotená procesom varenia, pri ktorom spomínané látky mizne. Cibuľa pôsobí zvnútra, ale aj zvonku, kedy môže slúžiť ako účinná dezinfekcia poranenia. Obsahuje tiež vitamíny B a C, horčík, vápnik a ďalšie zdraviu prospešné látky.
Cibuľa tlmí zápalové procesy v tele, takže je schopná potláčať tiež chronické ochorenia. Tlmí tak ich priebeh a prispieva k celkovému zlepšeniu zdravotného stavu. Vďaka zlúčeninám síry, ktoré obsahuje zabraňuje nástupu Parkinsonovej choroby. Cibuľa je tiež vhodná pre cukrovkárov, pretože hladinu cukru v krvi uvádza do normálnych hodnôt.
Červená cibuľa na srdce a cievy
Dnešná uponáhľaná doba a nezdravý spôsob života zapríčinila rozšírenie kardiovaskulárnych ochorení v populácii. Vy sa im okrem úpravy svojho životného štýlu môžete tiež aktívne vyhnúť pravidelnou konzumáciou cibule. Zlúčeniny obsiahnuté v cibuli totiž posilňujú kardiovaskulárny systém ľudského organizmu. Môže za to predovšetkým Antokyan, ktorý obsahuje najmä červená cibuľa. Táto látka má schopnosť zabraňovať krvným zrazeninám a tiež znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi. Vďaka tomu je konzumácia červenej cibule prevenciou proti infarktom myokardu a mŕtvicu.
Ďalšie účinky cibule
Ak si vás našiel nejaký vírus alebo baktéria, môže vám pomôcť cibule k zníženiu teploty. Práve preto asi každý poznáme situáciu, kedy nám mamička v detstve mačkala šťavu z cibule treba pri chrípke. Niektoré lekárske výskumy z posledných rokov dokonca cibuľu prisudzujú účinkami proti rakovinovým bunkám, ideálne potom v kombinácii s kurkumou. U sledovaných subjektov klesol po konzumácii počet malígnych buniek. Túto informáciu priniesol americký lekársky časopis Klinická gastroenterológia a hepatológia.