Kyslé uhorky: nálev, ktorý si zamilujete

Kyslé uhorky sú asi najobľúbenejšou nakladanou zeleninou u nás. Dodajú šmrnc omáčkam, chlebíčkom aj zemiakovému šalátu. Recept na uhorky sa v mnohých rodinách odovzdáva z generácie na generáciu. My si dnes predstavíme hneď niekoľko možností, ako ich pripraviť tak, aby všetkým chutili.

Či už bude tohtoročná úroda uhoriek veľká alebo malá, základné recepty (ale aj tie netradičné a tiež obľúbené) vám ujasnia, ako s nimi po zbere naložiť.

Základný recept

Na základný recept budete potrebovať uhorky, kôpor, chren, cibuľu, mrkvu, bobkový list, celé korenie, klinčeky, nové korenie, horčičné semienko. Na nálev si pripravte 1 liter vody, 0,3 litra octu, 100 až 200 gramov cukru a 30 gramov soli.

Začnite tým, že uhorky poriadne umyjete, dáte do pohára a preložíte kôprom, kolieskami cibule, chrenu a mrkvy. Pridáte bobkový list, po 5 zrnkách celého korenia, nové korenie, 3 klinčeky, pol lyžičky horčičného semienka a zalejete pripraveným nálevom.

Poháre uzavrite a sterilizujte 20 minút pri teplote 85 stupňov.

Obľúbený recept

Na nálev si pripravte 3,8 litra vody, 1,2 litra octu, 300 gramov cukru, 160 gramov soli a 50 tabliet umelého sladidla – všetko zvarte. Ingrediencie na jeden pohár: mrkva, cibuľa, chren, kôpor, dve zrnká korenia, dve zrnká nového korenia, jeden klinček, malý kúsok škorice, malý bobkový list, pol lyžičky horčičného semienka.

Údajne najlepší recept na pravé znojemské uhorky

Na jeden liter nálevu budete potrebovať štvrť litra octu, 0,75 litra vody, 30 gramov soli a 70 gramov cukru. Do litrového pohára pridajte k uhorkám bobkový list, 3 zrniečka čierneho korenia, 3 zrniečka nového korenia a niekoľko guličiek horčice. K tomu dve kolieska mrkvy, plátok cibule a kúsok chrenu. Sterilizujte 20 minút pri teplote 75 stupňov.