Milujete steaky? Máme pre vás sprievodca základnými typmi
Aké je vaše obľúbené jedlo? Ak ste milovníkom mäsa, pravdepodobne odpoviete, že absolútne milujete steaky. Steaky sú veľmi obľúbený pokrm, ktorý však drvivá väčšina z nás nevie dobre pripraviť v takej podobe, v akú o ňu hostia majú záujem. Preto s obdivom pozorujete šéfkuchára alebo majstrami v odbore, ktorí sa v takom množstve steakov hravo vyznajú. Ona to naozaj nie je hračka, veď druhov steakov je naozaj enormné množstvo. Poďme sa preto zoznámiť s tými najznámejšími druhmi steakov, s ktorými sa môžeme stretnúť.
Porterhouse
Ak sa stretnete so steakom zvaným „Porterhouse“, stretnete sa inými slovami s kráľom steakov. Ide totiž o dva steaky v jednom. Kým z jednej strany sa nájde New York strip, zo strany druhej je to filet Mignon. Je pomerne veľký, hodí sa hlavne pre páry alebo pre väčšie jedákov. Najčastejšie sa pripravuje na grile, ale ak gril nemáte, pripravte si ho aj na panvici.
Tri Tip Steak
Možno ste sa nestkali s označením Tri Tip Steak, ale skôr s označením Santa Maria Steak. Jedná sa o steak, ktorý je úplne plný chuti, neobsahuje toľko tuku ako iné steaky, dokonca nie je ani tak drahý ako ostatné steaky. Pri grilovaní si dajte pozor na to, aby ste ho neogrilovali príliš. Predsa len musí zostať jemný.
filet Mignon
Ak nemáte veľký hlad, urobte si (či objednajte si) filet Mignon. Jedná sa o malé steak, ktorý má veľmi krehkú štruktúru a je veľmi jemný, zároveň je však veľmi lahodný. Najčastejšie býva stredne prepečený, často si ho ľudia nechávajú pripraviť aj krvavo prepečený.
rump Steak
Ďalším druhom steakov je Rump Steak, čo sú plátky steaku, ktoré sú veľmi chudé. Mäso použité na tento steak by malo byť veľa vyzreté, aby sa predchádzalo tuhosti. Tento druh steaku sa často pečie alebo dusí, negrilujete sa v pravom slova zmysle. Má však veľmi výraznú chuť.