Overnight oats: Raňajky, ktoré sa uvaria (skoro) samé

Len si to predstavte. Vstanete a raňajky sú hotové. Čo môže byť lepšie ako raňajky, ktoré na Vás čaká ráno na stole? A že neviete, čo si pod názvom overnight oats predstaviť? Úplne voľne by sme to mohli preložiť ako vločky cez noc, prípadne ovsená kaša cez noc. Vjednoduchosti je krása a vďaka tomu veríme, že si overnight oats zamilujete aj Vy.

V čom spočíva kúzlo overnight oats?

Určite vrýchlosti prípravy a neobmedzenom množstve kombinácií. Večer si nachystáte ovsené vločky, a pretože neexistuje jeden univerzálny recept na overnight oats, tak sa fantázii medze nekladú. Kvločkám určite musíte pridať niečo tekuté – mlieko, rastlinný nápoj alebo vyskúšajte napríklad kefír. Pokiaľ pridáte lyžicu chia semienok, ktoré na seba naviažu prebytočnú tekutinu, docielite krásnu pudingovú konzistenciu. Pripravenú zmes stačí nechať odležať chladničku ideálne 8-12 hodín.

Ak nestíhate ráno raňajky, môžete overnight oats využiť aj ako nutrične vyváženú desiatu do práce. Stačí si zmes nachystať do uzatvárateľného pohára a ráno nezabudnúť pribaliť so sebou.

Nekonečno chuťou

Overnight oats nie sú iba vločky. Pridajte semienka, orechy, čerstvé alebo sušené ovocie. Môžete pridať lyžicu medu alebo sladidlo, podľa Vášho stravovacieho návyku. Jedná sa o zdravé, nutrične vyvážené raňajky, ktoré budú ideálnym štartom Vášho úspešného dňa.

Počuli ste o fermentácii?

Fermentácia alebo kvasenie, je proces, pri ktorom dochádza k premene organických látok. Pokiaľ ste o spojení vločiek a fermentácie doteraz nepočuli, zbystrite. Vločky stačí večer namočiť do vlažnej vody a nechať odležať pri izbovej teplote aspoň 8 hodín. Pri tomto procese dôjde k štiepeniu sacharidov a vločky môžu získať aj o poznanie sladšiu chuť.

Pokiaľ vločky namočíte do kefíru, získate na raňajkách úplnú probiotickú bombu, za ktorú Vám zažívacie ústrojenstvo určite poďakuje. Jednoduchšie to už snáď byť ani nemôže. Tak neváhajte a vyskúšajte jeden z našich raňajkových tipov.