Prečo jesť orechy
Orechy sú pochúťkou a ingredienciou, ktorá nechýba v žiadnej kuchyni. Dôvodom je nielen ich príjemná chuť a univerzálne použitie, ale aj pozitívny vplyv na správne fungovanie nášho organizmu. V obchodoch potom občas až prechádza zrak z toho, koľko druhov sa v nich predáva.
Vlašiaky sú klasika
Orechy sú veľmi dôležitým zdrojom prospešných látok, a navyše sa dajú konzumovať počas celého roka. Existuje ich samozrejme celý rad druhov. Medzi tie veľmi známe a obľúbené patria napr. tzv. vlašiaky, ktoré tak radi skladujeme a používame (nielen) v období Vianoc.
Práve čerstvé opadané vlašské orechy, ktoré sa dajú zozbierať aj na záhrade pod stromom, sú bohatým zdrojom energie, vitamínov a minerálov vrátane železa. Pomáhajú tiež regulovať krvný tlak a okrem iného majú aj blahodarný vplyv na hodnotu cholesterolu. Okrem toho majú vplyv na rast a pevnosť nechtov a vlasov.
Jadrá orechov však nemajú vždy rovnakú farbu, líšia sa svojou veľkosťou, tvarom alebo odtieňom. V obchodoch sa k nám dostávajú aj exotické druhy dovážané z rôznych krajín. Na vlašiaky je ale lepšie na chodiť osobne.
Kvalitu jadier možno spoznať podľa lúpania. Ak vám zostane po vylúpaní na dlani len drvina namiesto polovičiek orechov, nedá sa príliš hovoriť o ich kvalite.
Kešu a tie ostatné
Veľmi obľúbenou pochúťkou sú aj orechy kešu, ktoré majú príjemnú maslovú chuť, na skus príjemne chrumkajú a dajú sa konzumovať v mnohých podobách. Pražené kešu využijete nielen na priamu konzumáciu, ale aj na prípravu rôznych pokrmov.
Kešu orechy sa dajú zužitkovať aj na sladko, niekedy sa máčia do čokolády a stávajú sa sladkou pochúťkou pre deti i dospelých. Sú pritom významným zdrojom vápnika, horčíka a draslíka a vitamínu E. Orechy kešu tak prispievajú k správnemu rastu kostí, ale súčasne aj k predchádzaniu vzniku anémie v dôsledku dostatočného množstva potrebných minerálov, ktoré naše telo potrebuje.
Kešu orechy obsahujú aj prospešnú vlákninu, ktoré je pre naše črevá veľmi cenným prínosom. Na konzumáciu sa ponúka ešte celý rad orechov, ktoré taktiež prispievajú nášmu zdraviu. Do tejto skupiny patria aj mandle, ktoré obsahujú omega3-mastné kyseliny, a navyše vás dokážu dobre zasýtiť, čo sa hodí aj pri diétach.
Mandle sú ľahko stráviteľné a obsahujú veľké množstvo proteínu, vlákniny, magnézia aj vitamínu E.