Prečo jesť pálivé?
Aká kuchyňa je vaša najobľúbenejšia? Zatiaľ čo niektorí ľudia milujú pravú taliansku kuchyňu, iní sú zase milovníkov tradičnej českej, no trochu ťažké kuchyne. Treba ale patríte k milovníkom pálivé, čínskej alebo indickej kuchyne. Ak áno, potom máte oproti iným ľuďom obrovskú výhodu. Pálivé jedlo má totiž celý rad výhod. Vedeli ste, že napríklad pálivé pokrmy bojujú proti príliš vysokému cholesterolu alebo napríklad proti kilám navyše?
S pálivými pokrmy sa stretnete hlavne v čínskej alebo indickej gastronómii. V pravej slovenskej kuchyni sa toľko pálivých jedál nenachádza, bohužiaľ. K obľúbeným pokrmom, ktoré v sebe obsahujú aspoň štipku pálivosti, patrí napríklad texaskej-mexický pokrm zvaný chilli con carne alebo obyčajné indické vindaloo. Či už milujete akýkoľvek pálivý pokrm, prezradíme, ako vás môže ovplyvniť či čo vám môže priniesť.
Pálivé pokrmy zrýchľujú spaľovanie tukov
Vedeli ste, že pálivé pokrmy dokážu zrýchliť spaľovanie tukov? Pálivé pokrmy totiž obsahujú kapsaicín, ktorý má mimoriadny vplyv na zdravie. Dokážu veľmi rýchlo zahriať organizmus, teda teda zrýchliť metabolizmus, teda aj zrýchľujú spaľovanie tukov. Ak ste sa rozhodli schudnúť, potom zaraďte pálivé pokrmy do svojho jedálnička.
Pálivé pokrmy znižujú cholesterol
Vedeli ste, že pálivé pokrmy dokážu znížiť cholesterol? Látky, ktoré sú v pálivých pokrmoch obsiahnuté, majú vynikajúce schopnosti a dokážu tak regulovať zlý cholesterol v krvi. Napomáhajú k rozpusteniu a tiež k následnému vylúčeniu škodlivého cholesterolu. Navyše tým výrazne znižujú riziko srdcového infarktu.
Pálivé pokrmy posilňujú imunitný systém
Pálivé jedlá sú skvelá pre posilnenie obranyschopnosti a pre posilnenie imunitného systému. Napríklad pálivé chilli papričky sú bohaté na vitamín C, ktorý nielen, že posilňuje imunitný systém, ale tiež znižuje prejavy chrípky, nachladnutia a bojuje proti infekciám v tele.