Zase ste chorí? Užívajte vitamín C
Vitamín C alebo kyselinu askorbovú si väčšina z nás spojí s funkciou imunitného systému, pomarančmi alebo chrípkou. Naozaj podporuje tento vitamín imunitu? V ktorých potravinách je ho najviac? Čo ďalšie má v našom tele na starosť?
Prečo je pre naše telo vitamín C dôležitý a prospešný?
Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín, ktorý plní v našom tele funkciu jedného z hlavných antioxidantov. Chráni naše bunky a dôležitú úlohu má nielen vo funkcii imunitného systému. Je tiež nevyhnutný pre zdravie kože, v procese hojenia rán a vstrebávania železa v našom tele. Zapája sa do metabolizmu tukov, konkrétne do metabolizmu cholesterolu, čím chráni náš kardiovaskulárny systém. Je skvelou prevenciou cievnych príhod všetkého druhu aj aterosklerózy.
V čom jeho vitamínu C najviac?
Naše telo si vitamín neviem vyrobiť samo a my sme teda odkázaní na príjem tohto vitamínu funkčnou stravou alebo vhodným výživovým doplnkom, ideálne s clean label. Pre naše telo je však najprirodzenejšou formou prijímať vitamín C zo stravy, kde sa molekula vitamínu nachádza v kombinácii s ďalšími látkami, ktoré zlepšujú jeho funkciu aj vstrebávanie. Aké sú najlepšie zdroje vitamínu C?
- červená paprika
- acerola
- šípky
- čierne ríbezle
- chilli papričky
- brokolica
- kel
- tymian
Konkrétne v červenej paprike nájdeme až 4x väčší obsah vitamínu ako v prípade toľko obľúbených citrusov.
Ako správne vybrať doplnok stravy?
Lezie na vás prechladnutie a chcete svoje zdravie podporiť doplnkom stravy? Dajte si pozor na niekoľko vecí.
- Kvalita (BIO & RAW kvalita, clean label – neobsahuje zbytočné farbivá, príchute a konzervanty, ktorými zaťažíte pečeň)
- Množstvo vitamínu (siahnite po variante minimálne 500 mg)
- Vstrebateľnosť (u bežných produktov je vstrebateľnosť 7-8 % z celkového množstva)
- Forma (lipozomálna forma vitamínu C zlepšuje jeho vstrebateľnosť až na 95%)