Zázrak menom vajcia
Vajcia boli dlho považované za pôvodcov zvýšeného cholesterolu, dlho sa vo svete tradovalo, že pravidelná denná konzumácia viac ako jedného vajca je pre zdravie škodlivá. Ďalšou mylnou domnienkou je konzumácia iba bielkov v diéte, s tým, že po celých vajciach sa priberá. Vajíčka majú teda okolo seba celý rad „fám“, ktoré je nutné vysvetliť a objasniť. V dnešnom článku sa preto pozrieme, aké zdravotné benefity vajcia majú a prečo je vhodné konzumovať vajcia celé vrátane žĺtkov aj v diéte.
Vajcia a ich vplyv na zdravie
Vajcia sú skvelým zdrojom kvalitných, živočíšnych bielkovín a taktiež zdravých tukov. Bielok je bielkovinou, žĺtok potom tukom. Vajcia okrem týchto kvalitných živín obsahujú aj celý rad vitamínov a minerálov. V bielkovinách nájdeme široké spektrum aminokyselín, ktoré sú potrebné na správne fungovanie nášho organizmu a najmä pri cvičení a posilňovaní pomáhajú k obnove svalových vlákien, zrýchľujú regeneráciu a sú základným stavebným kameňom pre tvorbu nových svalov.
Vaječné žĺtky sú zdrojom cholínu, ktorý je látkou podporujúcou mozgovú činnosť. Nedostatok cholínu v organizme môže byť tiež dôvodom bolesti hlavy a taktiež je často deficit cholínu spájaný s Alzheimerovou chorobou. V celých vajciach nájdeme aj vitamíny skupiny B, konkrétne Vitamín B7 alebo Biotín a vitamín B12. Vo vajciach je aj luteín, všetky tieto látky podporujú kvalitu kože, vlasov a nechtov. Luteín potom podporuje zrak.
V neposlednom rade je nutné spomenúť aj obsah omega 3 mastných kyselín, ktoré podporujú kardiovaskulárnu činnosť. Vajcia sú tiež významným a kvalitným zdrojom vitamínu D, ktorý je často deficitným vitamínom (najmä v zimnom a jesennom období) a ktorý pomáha so vstrebávaním vápnika.
Vajcia ako pomocník v diéte
Zabudnite na samotné bielky v diéte a nebojte sa zaradiť vajcia celé. Ako už bolo spomenuté vyššie, žĺtky obsahujú široké spektrum zdraviu prospešných látok, ktoré sú pre organizmus potrebné. Vajcia má tiež vysoký sýtiaci efekt, preto je do diéty skvelou voľbou. Odporúčam vajcia uvariť a konzumovať vajcia varené, ktoré majú ešte o trochu dlhšiu dobu zasýtenia.